Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák

A kutya vagy eb (Canis lupus familiaris) ujjon járó ragadozó állat, a farkas (Canis lupus) háziasított alfaja. Az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt.

Ezenkívül tágabb értelemben kutyának neveznek a kutyafélék (Canidae) családján belül a valódi kutyaformák (Canini) nemzetségéhez tartozó több más fajt is: ilyenek például a kisfülű kutya (Atelocynus microtis), az ázsiai vadkutya (Cuon alpinus), a nyestkutya (Nyctereutes procyonoides), az afrikai vadkutya vagy hiénakutya (Lycaon pictus) és az őserdei kutya (Speothos venaticus). A háziasított kutyát mindezektől a házikutya elnevezéssel különböztetik meg.

 

Egy kis ismertető az újfundlandi kutyáról:

Kedves, mackós megjelenésű, masszív kutya. Feje nagy, koponyája széles. Szeme kerek, sötétbarna. Füle háromszög alakú, lelóg. Nyaka rövid, erős, marja jól fejlett, háta egyenes és széles, ágyéka rövid, kissé domború. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott, fara vízszintes. Farka lelóg. Végtagjai egyenesek, erős csontozatúak. Mancsa nagy, ovális alakú. Szőrzete hosszú, sűrű, durva szálú, egyenes lefutású, esetleg kissé hullámos. Színe fekete.


                              ujfundlandi.jpeg  

Eredete: Egyes feltételezések szerint a hegyi kutyák egyik változata, mások viszont úgy vélik - és ez a feltevés valószínűbb -, hogy a labrador retriever és valamilyen hegyikutya keresztezése révén alakult ki.  

Eredeti neve: Newfoundland

Tulajdonságai: Kitűnően úszik, rajong a vízért. Csendes, barátságos, értelmes, tanulékony.

Alkalmazása: Eredetileg a halászok bárkáit kalauzolta Új-Fundland zátonyokkal borított partmenti vizein. Napjainkban mint kiváló vízimentő teljesít szolgálatot. 

Profil: vízi mentő, házőrző 

Marmagasság: kan 68-75 cm, szuka 62-70 cm

 Testtömeg: 50-70 kg

 Alomszám: 6-10 kölyök

 Várható élettartam: 10-14 év

 

 

És végül nézzetek meg egy videót arról, hogy miként tud az ember a legjobb barátjából bohócot csinálni !

http://sorisomail.com/email/74298/como-se-danca-o-merengue.html